Sidor

Arkiv

fredag 26 december 2014

den icke-normativa sexualiteten är bara en fas

Jag har tänkt på hur icke-normativ sexualitet framställs i populärmedia, t.ex. i serier eller filmer. Det som oftast får synas är heterosexuella förhållanden mellan vita karaktärer. Där framställs sexualiteten som något naturligt, "slutstationen", något som inte ifrågasätts. Såklart. Men så fort det pratas om någon annan slags sexualitet än den normativa, framställs det ofta som en fas, en beteende som ungdomar har och ska växa ifrån och slutstationen är såklart den mogna sexualiteten (hejhej Freud, kul att du fortfarande spökar). Den icke-normativa sexualiteten är helt enkelt inte något "naturligt" som det normativa, utan något som är ett beteende som kan förlöjligas, fördömas och inte behöver tas på allvar. 

Denna höst har jag tittat väldigt mycket på New Girl, och tänkte ta upp avsnitt 4 i säsong 2. Jess (the New Girl) har fått sparken från sitt jobb och jobbar deltid på en restaurang. Resten av tiden sitter hon i soffan och kollar TV. Hon får skit från sina rumskompisar för att hon inte "gör något vettigt" om dagarna (hon fördöms för sitt beteende). Den veckan flyttar fyra nya 20-åringar in i lägenheten mitt emot, och Jess börjar hänga med dem. De bryr sig inte om att Jess inte har någon plan för livet, de skrattar åt hennes skämt och är allmänt accepterande, coola och "ungdomliga". 
Jess väljer i slutet av avsnittet att sluta umgås med de fyra grannarna, efter att hon börjar inse att de beter sig väldigt omoget jämfört med henne. T.ex. så tvättar deras föräldrar deras kläder, de vet inte hur man sätter på en diskmaskin och pratar om att det är konstigt att den (diskmaskinen) "bor under diskbänken", de är spontana och oplanerade. Hon säger att hon inte vill hänga med dem mer. 


Grannarna tillskrivs egenskaper som oansvariga, okunniga, naiva och bortskämda. Detta är drag som oftast tillskrivs unga karaktärer, med andemeningen att det är något man växer ifrån. Nu till själva sexualiteten:


Grannarna är polyamorösa (har ett öppet förhållande med varandra). I.o.m. de andra egenskaperna de tillskrivs är egenskaper man "växer ifrån" blir budskapet att polyamori är något som också går över, något som oansvariga, okunniga, naiva och bortskämda människor sysslar med men förhoppningsvis slutar med när de växer upp och börjar ta ansvar. Det är åldersdiskriminering och sexualförakt i en härlig liten kombination.

Ett till exempel på hur icke-normativ sexualitet framställs som en fas, från filmen Easy A:


Har ni fler exempel själva?


Puss och kram tills vi hörs igen

2 kommentarer:

  1. Heeeej fina mali <3
    Hela mitt "ungdomsgäng" är en grupp på typ 15 lesbiska tjejer och sen jag som är bisexuell men mer åt tjejhållet. Och det jag har märkt av är att just bisexuallitet säger folk ofta är en fas, att man bara "experimenterar" med båda könen men att man till slut lyckas "välja" vilken sida man är på. Det har folk kommenterat OFTA när jag har sagt det i alla fall. Men mina lesbiska vänner har ej fått höra det. Vet ej om det hjälper. Puss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej gullis!! <3 <3 <3
      Ja, det är något jag har hört om! Att man som bisexuell liksom är "för gay" för att passa in i heteronormen men "för hetero" för att platsa i HBTQ-rörelsen. Väldigt exkluderande, och väldigt störigt! Puss, fint att du läser <3

      Radera