Sidor

Arkiv

lördag 4 april 2015

om att bli mindre homofob på någon annans bekostnad

Som vanligt tittade jag på L-word häromkvällen. I ett avsnitt får man möta en av huvudkaraktärernas, Danas, mamma. Mamman är en väldigt konservativ person, är väldigt homofob och dröjer innan hon "accepterar" att hennes dotter var gay. I sin personlighet är hon väldigt reserverad och tyst.

I det här avsnittet har Dana och hennes fästmö Tanya sin möhippa. Danas mamma är på plats. Tanya föreslår att Dana ska få sin "wedding lapdance", och Dana svarar:
"What, are you crazy? Not in front of my mother!"
När de vänder sig om ser de att mamman precis får en egen lapdance. Hon stoppar en sedel i munnen som dansaren plockar upp med sina egna läppar. Hon skrattar högt och får applåder och bifall från de andra gästerna på festen.  



Det här får mig att tänka på cultural appropriation. Cultural appropriation innebär att en majoritetsgrupp approprierar (använder sig av) en minoritetsgrupps uttryck. Det kan t.ex. innebära att vita medelklasspersoner slänger sig med slang eller uttryck som är kopplade till en annan (lägre) socialekonomisk bakgrund, eller att personer som inte är svarta har dreadlocks. Ett av problemen med cultural appropriation är att personen som "tagit på sig" ett uttryck som inte är deras kan plocka av det när de känner för det. En vit person med dreads kan klippa av dem, medan svarta personer kommer att diskrimineras oavsett om de har dreads eller inte. 

För att läsa en mer genomgående förklaring av cultural appropriation, klicka här.

Åter till Danas mamma och hur jag relaterar cultural appropriation till sexualitet. I det här fallet blir det väldigt tydligt att personen från majoritetsgruppen (överklassen) använder sig av minoritetsgruppens uttryck för att frigöra sig själv eller sin sexualitet. Här blir det en klassfråga. Danas mamma, den konservativa överklassdamen med kort, vitt hår, vita kläder och pärlhalsband släpper loss. Hon gör det genom att sexualisera en annan kvinna. Hon gör det via den kvinnans uttryck. De här två kvinnorna kommer att bemötas på olika sätt i samhället på grund av vad de har för jobb. De har olika förutsättningar. 

Danas mamma "släpper loss" på möhippan och har en kul kväll. Hon tar semester från sitt heterosexuella och konservativa överklassliv. Hon möter människor som hon vanligtvis inte skulle möta. När festen är slut behåller hon sitt pärlhalsband och sin överklassdialekt. Den erfarenhet som hon fick syns inte på henne. Hon kan fortsätta att leva som vanligt.

Är det mammans rätt att "släppa loss" på den här dansarens bekostnad? Är det okej om effekten blir att hon blir mer öppen och mindre homofob?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar