Sidor

Arkiv

lördag 28 mars 2015

Förförelseteori, våldtäktsromantik och L-word

Varning för spoiler på L-word (serien kom ut för typ 10 år sen men ändå).
På tal om förförelseteorin så vill jag prata lite om L-word, som jag och mina roomies har börjat titta på. Serien utspelar sig på 00-talet och kretsar kring ett kompisgäng, där de flesta definierar sig som lesbiska. Några är tillsammans, någon ligger runt, någon är hemmafru och någon är tennisproffs.





















I de första avsnitten av L-Word är förförelseteorin väldigt tydlig, vilket känns klassiskt när (homo-)sexualitet ska visas i massmedia. Personen på bilden längst ut till vänster, Jenny, är tillsammans med snubben som håller om (håller i) henne. De flyttar till Los Angeles och hon lär känna det här gänget. Hon i vit tröja i mitten längst bak heter Marina. Marinas karaktär är enormt sexualiserad. Hon pratar med låg, släpig och sensuell röst. Hon framställs som ett rovdjur medan Jenny framställs som en skygg liten kanin med flackande blick. 

Under en fest i första avsnittet hånglar Marina upp Jenny. Marina går in på en toalett där Jenny är, trycker upp henne mot väggen och kysser henne. Jenny gör först lite lätt motstånd men finner sig sen i situationen och går in för hånglet. 


Det är ett så himla stort fokus på åtrå. I L-Word stönar alla par HÖGT när de hånglar med varandra, som om åtrån är för stor för att hantera. Som om sexualitet vore så himla statiskt, så fort man blivit förförd av en kvinna tänder man på alla kvinnor. Sexualitet och kön ska alltid vara något som är definitivt ("du kan väl välja vem du är mest tänd på?"). Därifrån kommer väldigt missledande frågor som "har hon bytt sexualitet?"

Jenny framställs som om hon inte har någon egen vilja alls. Hon blir som ett barn i jämförelse med Marina. När hon blir förvirrad över de "nya" känslorna gör hon massa saker som verkar oresonliga och orimliga. Marina framställs som lugn och sansad. I kombination med att Marina tar de första sexuella initiativen blir summan att Jenny inte vet vad hon vill.

Jag upplever är det här är definitionen av att förföra någon. Att man tror sig veta vad personen behöver eller vill ha, och ser till att personen inser det. I L-word är det lesbiska kvinnor som hånglar upp heterosexuella kvinnor utan att fråga om lov. I romantiska komedier är det den gulliga killen som inte slutar bjuda ut tjejen. I folkmun kallas det att flirta och att uppvakta någon. I själva verket handlar det, än en gång, om en romantisering av våldtäktskulturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar