Sidor

Arkiv

onsdag 20 maj 2015

vad är ens "naturligt" sex?


Miranda: Yeah, it was good, except he kind of... licked my butt

Sex and the City 2001. Miranda har sex med en snubbe hon kallar Marathon Man. Han rimmar henne (slickar hennes röv) och hon blir väldigt konfunderad över vad hon ska tycka om det. När hon berättar för sina polare är reaktionerna omedelbara. Någon i gänget säger "yeah, go for it", någon säger "usch, aldrig", någon säger att hennes partner gillar att göra det så hon gör det. Alla är dock överens om att de aldrig skulle vilja göra det tillbaka på någon. Senare i avsnittet har Miranda sex med Marathon man igen. När han indikerar att han vill att hon ska rimma honom blir det stel stämning. Hon säger att hon inte vill göra det och där tar den sexuella relationen slut. Marathon Mans karaktär slutar som en konstig och stel sexpartner.

Syntolk: Marnie i Girls står över en diskbänk med en man som har huvudet begravt i hennes rumpa.

Girls 2015. Den här scenen har nog ganska många sett, men om ni inte har gjort det: gör det. Den är rolig. Marnie blir rimmad av sin lover, och det ses inte som något annat än vilken sexscen som helst. Här står jag över diskhon och får min röv slickad, inga konstigheter.

Rimming känns som om det varit förknippat med sex mellan cis-män. Penitreringsnormen har gjort att omslutande analsex fördomsfullt setts som msm-personers (män som har sex med män) enda repertoar. Det har gjort att rumpan varit i stor fokus när det pratats om msm-sex. Och det vi ser när Miranda reagerar på Marathon Mans försök till att slicka hennes röv, är att analsex verkar helt och hållet otänkbart för ett heterosexuellt par. "Onaturligt".

Det sex som är socialiserat i samhället är det som ses som naturligt. Vad som är "naturligt" att göra i sängen och inte brukar debatteras när det handlar om motståndare till HBTQ-personers rättigheter. I vårt samhälle ses det heteronormativa, penetrerande kuk-i-fitta-sexet som naturligt. Och då ses annat sex, till exempel msm-sex, som onaturligt. Man förminskar personer som inte har ett, av samhället sett, "naturligt sexliv". Man kränker dem med skämt om hur de har sex. 

Så när vi ser Sex and the city skrattar vi gärna åt Marathon Man. Även om deras sex är heterosexuellt så förknippar vi hans initiativ med något vi tycker är "onaturligt". Vi tycker han är konstig som tar initiativ till rimming. Hur kan han tro att hon skulle gilla det?

Så vad är det som gör att vi kan se Marnie rimmas idag, utan att tycka att det är konstigt? Utan att hennes sexakt bara ses som vanligt sex? Jo, vi ser att bilden av den utövande gruppen (homosexuella män) har utökats. Rimming och analsex har förflyttats från något som är "onaturligt", till något som normsnygga, vita, heterosexuella kvinnor kan göra, utan att tycka att det känns konstigt. 

När publiken ser heterosexuella personer njuta av något, kan den slappna av och tycka att det är vanligt, naturligt och så vidare. Vi socialiseras att tycka att det sexet blir naturligt med den heterosexuella stämpeln. Det finns alltså inget "naturligt" sex. Det är bara samhället som tycker att allt som heterosexuella par sysslar med är naturligt.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera